Format/storlek på mina bilder

Jag levererar mina digitala bilder i två standadformat:

Lågupplösta med logga
Högupplösta utan logga

Nedan följer information kring de här storlekarna.

Lågupplösta bilder

De lågupplösta bilderna levereras i formatet 450x600 eller 600x450 pixlar och i upplösningen 72 dpi. Storleken ligger på ungefär 100-140 kilobyte (K).

Bilderna har min logga i formatet 227x100 pixlar placerad i lämpligt hörn på bilden.

En lågupplöst bild används för publicering på Internet - tex. på facebook, i en blogg eller på en hemsida. Den kan fungera att använda i tryck om det är i ett litet format - tex. en radannons i en tidning eller som mycket liten bild (typ frimärksstorlek) i en trycksak.

Viktigt att komma ihåg: Från de lågupplösta bilderna går det inte att göra förstoringar eller utskrifter i godtagbar kvalité.

Så här stor är en lågupplöst bild, så här stor är loggan och så kan den vara placerad:

De lågupplösta bilderna har alltid min logga. Behöver du en bild utan min logga på så köper du en högupplöst bild.

 

Högupplösta bilder

De högupplösta bilderna är bildfilerna i originalstorlek. Oftast ligger storleken på ungefär 5 megabyte (MB). Upplösningen är 314 dpi. Formatet kan vara lite olika eftersom jag oftast beskär bilden något innan leverans, men det vanliga är att bilden är lite större än A4.

Bilderna levereras utan min logga. I filinformationen (syns inte utanpå bilden) medföljer information om fotograf, fotograferingstillfälle, exponering, vem som köpt bilden mm.

Från de högupplösta bilderna kan du alltid göra förstoringar av högsta kvalité upp till A4-storlek, och i de flesta fall kan du göra förstoringar av godtagbar kvalité upp till A3-storlek (dubbelt så stort som A4).

Om bilden skall användas i tryck - till exempel i en annons, en stambok eller liknande, är det just en högupplöst bild du behöver för att resultatet skall bli bra.

Om du köper en högupplöst bild för förstoring eller tryck, och även vill använda bilden på Internet, behöver du göra en liten, digital kopia av den högupplösta bilden. Det tar annars för lång tid för webbläsaren att öppna den stora, högupplösta bilden. Om du inte kan göra detta själv, så be mig skicka med en liten, webbanpassad bild samtidigt som jag levererar den högupplösta.

Exempel på hur stor högupplöst bild kan ser du om du klickar här >>

Priser för digitala bilder hittar du här >>
Komplett prislista (pdf) >>

 

Tänk på att det inte är tillåtet att bara plocka bilder från hemsidor och publicera dem - oavsett om det är på Internet eller i tryck. För privatpersoner använder jag mig av policyn från SFF, dvs. jag fakturerar dubbelt pris vid otillåten publicering, och dubbelt pris vid utebliven namnangivelse. För företag och liknande fakturerar jag enligt SFF's rekommenderade priser.

 

 

 

foto & design © Jenny Staaf
www.jennystaaf.com